Algemeen

Editie 10 - December 2015

Samen voor een mooie Lopikerwaard

De provincie en de gemeenten IJsselstein, Lopik, Montfoort en Oudewater hebben een primeur. Ze gaan samen kijken hoe ze de inrichting van de Lopikerwaard (de regio waarin de gemeenten liggen) kunnen verbeteren.

Bekijk in het magazine

De provincie en de gemeenten IJsselstein, Lopik, Montfoort en Oudewater hebben een primeur. Ze gaan samen kijken hoe ze de inrichting van de Lopikerwaard (de regio waarin de gemeenten liggen) kunnen verbeteren. Provincie en gemeenten kijken daarbij over gemeentegrenzen heen en dat is uniek.

In de etalage

De partijen hebben dezelfde ambities voor de Lopikerwaard uitgesproken. Ze willen bijvoorbeeld samen kijken hoe het verder kan worden ontwikkeld als natuurgebied en welke mogelijkheden er zijn om aan de buitenwereld te laten zien hoe mooi de regio is.

Bouwen voor wie dat nodig is

Een ander voorbeeld van de gezamenlijke inspanningen is een regionaal woningmarktonderzoek dat wordt gestart. Dit onderzoek moet duidelijk maken hoe het gesteld is met de vergrijzing in het gebied. Gemeenten kunnen hier vervolgens hun woningbouwbeleid op aanpassen, zodat er huizen komen voor mensen voor wie dat echt nodig is.

Plannen beter afstemmen

Ook zal een zogenaamd regionaal kwaliteitsteam ervoor zorgen dat de gemeenten hun plannen met het landschap beter op elkaar afstemmen.