Algemeen

Editie 12 - Juni 2016

Gebiedsontwikkeling Hart van de Heuvelrug

Bekijk in het magazine

Hart van de Heuvelrug is een grootschalig gebiedsontwikkelingsprogramma. Het bestaat uit meerdere projecten die met elkaar samenhangen. Doel is de balans tussen natuur, wonen, recreëren en werken te verbeteren Het is een gezamenlijk programma van de provincie Utrecht en de gemeenten Zeist en Soest, waarin zij intensief samenwerken met partners als Utrechts Landschap, zorgpartijen en het Rijk.

Willem Arntsz Hoeve

De gebiedsvisie van de gemeente Zeist voor de Willem Arntsz Hoeve in Den Dolder is één van de projecten. Dit gebied heeft een rijke historie van zorg. Zo startte de Willem Arntsz Stichting eind 15e eeuw met een gasthuis met zes ‘dolhuis kameren’ in stad Utrecht. In 1906 werd de boerderij gebouwd uit de overtuiging dat ‘een meer doeltreffende genezing van de lijders van krankzinnigheid gevonden kon worden door een verpleging te midden van de schoonheid en de rust der vrije natuur’.

De werkgroep die de gebiedsvisie maakt, heeft een mix van wonen, werken, zorg en recreëren voor ogen. Natuur en cultuurhistorie krijgen een prominente plek. De gemeenteraad van Zeist stelt de gebiedsvisie rond de zomer vast.