Economie en wonen

Editie 12 - Juni 2016

Landschapsverordening houdt Utrecht mooi. Maar mag het wat soepeler?

Een boer met een landwinkeltje mag in de provincie Utrecht een bordje in de berm plaatsen om voorbijgangers te attenderen op zijn waar. Na aanpassing van de landschapsverordening mag dat een groter exemplaar zijn. Ook laat de provincie borden op gevels dan ongemoeid.

Bekijk in het magazine

Het open Eemland, de bosrijke Utrechtse Heuvelrug, het dynamische stroomgebied van de Nederrijn; de provincie Utrecht herbergt een scala aan landschappen waarop de tijd geen vat lijkt te hebben gehad.

Dat het landschap er zo fraai bij ligt, is te danken aan de inzet van organisaties, gemeenten en inwoners, maar ook aan de zogeheten landschapsverordening. Dit is één van de instrumenten die de waarden van het landschap, de natuur, de cultuurhistorie en de archeologie beschermt. In de provincie Utrecht geen uit de kluiten gewassen borden met schreeuwerige reclame, torenhoge kunstobjecten of grote afgemeerde vaartuigen naast woningen. Toch staan sommige onderdelen van deze verordening ter discussie.

Particulier initiatief niet smoren

De 55-jarige Jakob Germs uit Renswoude, zelfstandig ondernemer en VVD-statenlid, ziet zichzelf als een echte vertegenwoordiger van het platteland. “Ik heb altijd in een dorp gewoond en daarom zijn de agrarische sector en het platteland mijn aandachtsgebieden.”

Germs vindt de landschapsverordening op een aantal punten veel te gedetailleerd. “We zijn aan het bekijken of het mogelijk is meer te toetsen op kwaliteit dan dat we strikt op de regels handhaven. Is een object eigenlijk niet toegestaan volgens de verordening, maar past het toch goed in het landschap door bijvoorbeeld natuurlijk materiaalgebruik? Dan zou het met deze versoepeling toch kunnen blijven staan."

Jakob Germs staat positief tegenover een versoepeling van de regels.
‘Ik wil particulier initiatief niet smoren. Het hoeft geen metershoog bord te zijn, maar iets kleins langs de weg moet toch kunnen’

Blij met onze landschapsverordening

Iljan Vos, 45 jaar en woonachtig in Diepenveen, is senior toezichthouder voor de landschapsverordening en andere provinciale verordeningen. Naast hem werken nog drie andere toezichthouders aan de uitvoering van de landschapsverordening.

“Als ik vanuit mijn woonplaats in Overijssel naar mijn werk ga, vind ik het iedere keer weer geweldig om de provincie Utrecht binnen te rijden. Hier is echt aandacht besteed aan de invulling van het landschap. Overijssel en Gelderland hebben niet zo’n verordening en dat zie je direct terug in een buitengebied met onder meer veel borden en meer verrommeling.”

Vos vindt het soms best lastig om strikt te handhaven. "We zijn toch met andermans privézaken bezig en dat brengt ook wel onbegrip met zich mee." De handhaver zal een verruimde landschapsverordening met open armen ontvangen. "We zijn dan beter in staat om maatwerk toe te passen en krijgen meer ruimte om te toetsen."

Versoepeling

In september 2016 kunnen de provinciale statenleden de herziene verordening vaststellen. Deze komt aan de wensen van inwoners van het buitengebied tegemoet door iets meer ruimte te bieden voor bijvoorbeeld borden, aanlegplaatsen voor (historische) vaartuigen en kunstuitingen. Door de ontheffingsmogelijkheden beter te benutten, zou er bovendien meer maatwerk geleverd kunnen worden.

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts:
‘We zijn trots op ons landschap, maar begrijpen ook dat we niet alle regels strak moeten toepassen’