Provinciale Staten

Editie 2 - April 2014

Pendelen tussen gemeentehuis en Statenzaal

Van Oudewater tot Renswoude en van Stichtse Vecht tot Vianen, overal gingen op 19 maart de stembussen open voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dat leverde in sommige plaatsen een politieke aardverschuiving op. Andere gemeenten gaan verder op de koers van de afgelopen jaren. In de provincieUtrecht waren 620 raadszetels te vergeven. Enkele daarvanzullen worden bezet door lokale politici die óók een zetel hebbenin Provinciale Staten. Andere Statenleden kunnen aan de slag als wethouder in hun gemeente. Provincie Utrecht Magazine vroeg drie van hen: is zo’n dubbelrol een verrijking voor je politieke antenne? Of kan het ook problemen opleveren?

Bekijk in het magazine

‘Geen dubbele agenda, wel zo transparant’

Arne Schaddelee, Statenlid voor de ChristenUnie, was kandidaat-wethouder in Houten: “De ChristenUnie hanteert de regel dat iemand niet twee politieke functies mag vervullen. De partij heeft voldoende talent rondlopen om zware functies over meerdere schouders te verdelen. Toch zie ik ook voordelen in zo’n dubbele baan. Bij een gemeente gaat het om straatlantaarns en hondenpoep, bij een provincie sta je wat verder af van de waan van de dag. Als ik wethouder was geworden, leek mij dat een mooie combinatie. Bovendien zijn er ook dossiers die overlappen. Windenergie, de overdracht van zorgtaken, mobiliteit …

Het is trouwens wel mogelijk om een ‘ontheffing’ aan te vragen, om toch tijdelijk zo’n dubbele functie uit te voeren. Dat had ik dan ook wel aangevraagd. Bovendien is zo’n combinatie van functies enorm transparant. Ik heb van sommige Statenleden geen idee welk beroep ze uitoefenen en met welk belang ze er zitten. Bij een wethouder kan daar geen twijfel over bestaan: die zet zich dan ook in voor de gemeente. Zonder dubbele agenda.”

‘De persoon draagt de partij’

Mieke Hoek, Statenlid voor 50PLUS en gemeenteraadslid voor Het Vechtse Verbond in Stichtse Vecht: “De verkiezingen bracht mij een bizarre combinatie van emoties. Aan de ene kant ben ik blij dat zoveel meer inwoners van Stichtse Vecht op me hebben gestemd. Aan de andere kant gaat de fractie door een hogere kiesdrempel van 2 zetels naar 1. Ik zal echter niet schromen om de verbinding te zoeken met andere partijen. Ik ben heel benieuwd of we de coalitie van de afgelopen vier jaar in stand kunnen houden.

Die verbinding zoeken, of het nu links- of rechtsom is, heb ik altijd gedaan. Ik ben vrij in mijn keuzes, zowel in de gemeenteraad als in Provinciale Staten voor 50PLUS. Het maakt me dan ook niet zo veel uit dat ik voor twee verschillende partijen actief ben. De persoon draagt de partij. De kruisbestuiving tussen gemeenteraad en Provinciale Staten geeft me veel voldoening. Qua abstractieniveau ligt het provinciewerk echt een trede hoger. Met die kennis heb ik veel meer slagkracht in de gemeenteraad. En aan de andere kan breng ik weer iets van de dagelijkse realiteit van een gemeente mee naar de Staten. Een win-winsituatie dus.”

‘Dubbelrol is voor 99 procent een verrijking’

Menno Boer, Statenlid en fractievoorzitter voor de SP in De Bilt: “Gemeentepolitiek, ik vind het enorm leuk. Het grote verschil met de provincie is dat het zo ongelooflijk dicht bij de mensen staat. Ik houd er wel van om tijdens het boodschappen doen te worden aangesproken op de noodzaak van een nieuw zwembad. De SP zit met twee zetels in de gemeenteraad van De Bilt. Niet heel veel, maar we hopen toch een bescheiden vuistje te kunnen maken. Op het gebied van de jeugdzorg bijvoorbeeld, waarvan de taken in 2015 overgaan van de provincie naar de gemeenten. Daar maak ik me echt zorgen over en de SP zal zich hier dan ook vol voor gaan inzetten. In zulke gevallen is het heel handig om zowel Statenlid als raadslid te zijn. Ik krijg van beide kanten iets mee en dat helpt enorm in het vormen van een duidelijk beeld.

Ik denk dat zo’n dubbelrol in 99 procent van alle gevallen een verrijking is. Bij dat ene procentje moet je er dan wijselijk voor kiezen om op één podium geen beslissing te nemen. Je integriteit staat natuurlijk voorop.”

Meer informatie