Recreatie en cultuur

Editie 2 - April 2014

Zomer, zon en schoon zwemwater

Het Henschotermeer, de Haarrijnse Plas, Down Under … bij warm weer zoeken veel Utrechters verkoeling aan een van de 23 recreatieplassen die de provincie rijk is. Zwemmen in oppervlaktewater is heerlijk en gezond, maar alleen als het water én het strand schoon en veilig zijn. Samen met de waterschappen en de beheerders van de plassen, houdt de provincie de veiligheid en waterkwaliteit daarom goed in de gaten. Op 1 mei begint het zwemseizoen, tijd voor een duik in de wereld van het zwemwater.

Bekijk in het magazine

‘Iedereen moet hier schoon en veilig kunnen recreëren’

Joey Scholman, medewerker Down Under: “In de zomer is het altijd lekker druk hier bij Down Under, de recreatieplas bij Laagraven tussen Nieuwegein en Houten. Wat wil je, er is hier zoveel te doen. Je kunt wakeboarden, er komt een tokkelbaan, er is goede horeca. En er komt ieder jaar wel weer iets bij. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon lekker zonnen op de ligweide en af en toe een duik nemen. Met het hele team zorgen we het hele jaar door dat alles er goed bij ligt. Op warme dagen hebben we een dagtaak aan het schoon houden van het strand. Dan beginnen we om 7 uur ‘s ochtends en zijn we tot 9 uur ‘s avonds in de weer om het opgeruimd te houden. Daarnaast letten we ook goed op de veiligheid. Op drukke dagen staan er altijd lifeguards. Met de provincie werken we altijd prima samen, we ontvangen ze graag met een kop koffie en geven ze alle ruimte om het terrein te inspecteren. We hebben toch allemaal hetzelfde doel: dat iedereen hier schoon en veilig kan recreëren. Nu maar hopen op een mooie zomer!”

‘Overal waar ik kom, ben ik omringd door mensen die het naar hun zin hebben’

Francis Langenberg, toezichthouder zwemwater bij de provincie Utrecht: “Tijdens het zwemseizoen én in aanloop ernaartoe bezoek ik of mijn collega’s regelmatig een van de 23 recreatieplassen in de provincie. We controleren dan onder meer de hygiëne en veiligheid, zodat u op een warme dag onbezorgd kunt genieten. Heeft u vragen, dan kunt u ook bellen met de zwemwatertelefoon. U krijgt dan geen bandje of een telefooncentrale, maar direct mij of één van mijn collega’s aan de lijn. Wel zo makkelijk.

Ik ben gek op mijn baan. Overal waar ik kom, word ik vriendelijk ontvangen en ben ik omringd door mensen die het naar hun zin hebben. Leuk is ook de samenwerking met de beheerders, zoals hier bij Down Under. Een tijdje terug hebben we ze allemaal samengebracht om elkaar beter te leren kennen. Het was mooi om te zien wat er gebeurde: waar in het begin jaloezie en onbegrip nog weleens de overhand had - bijvoorbeeld over de manier waarop we sommige plassen hadden beoordeeld - ontstonden er na afloop toch mooie samenwerkingen om de zwemlocaties in deze provincie nog beter te maken. Mooier kan toch niet?”

Meer informatie