Economie en wonen

Editie 3 - Juli 2014

Buitenlandse bedrijven werken mee aan Utrecht

De centrale ligging, de top infrastructuur, de goede balans tussen stad en natuur... Zomaar enkele redenen waarom buitenlandse bedrijven besluiten zich in de regio Utrecht te vestigen. De provincie ziet deze bedrijven graag komen en helpt ze waar mogelijk op weg. Met ieder bedrijf neemt ook het aantal investeringen en de werkgelegenheid toe; de basis voor een gezonde provinciale economie.

Bekijk in het magazine

Invest Utrecht

De provincie Utrecht werkt aan een aantrekkelijke regio: een goede infrastructuur, recreatiemogelijkheden en een goed binnenstedelijk woonaanbod. Maar de provincie doet ook haar best om grote internationale bedrijven hierheen te halen en bestaande bedrijven te helpen innoveren. Want of het nu gaat om een Amerikaans onderzoekscentrum of een Koreaans voedingsmiddelenbedrijf, al deze bedrijven dragen bij aan een aantrekkelijke regio door de investeringen en de extra werkgelegenheid die zij met zich meebrengen. Werkgelegenheid binnen het bedrijf zelf, maar ook bij andere bedrijven in de regio waarbij zij afnemen. Denk aan catering en schoonmaak.

Die provinciale ondersteuning komt sinds 2006 vanuit ‘Invest Utrecht’. In samenwerking met landelijke en lokale partners voorziet Invest Utrecht geïnteresseerde bedrijven van nuttige informatie en verlenen ze ook praktische assistentie aan bedrijven die zich hier willen vestigen én aan de meer dan 900 buitenlandse bedrijven die al voor Utrecht hebben gekozen. Onder de vlag van Invest Utrecht worden netwerken gebouwd en onderhouden en worden acquisitiereizen naar Europa, Amerika en Azië georganiseerd. De voorlopige resultaten hiervan ziet u hiernaast.

‘Business case toonde aan dat Nieuwegein dé plek was’

Hannie Kroes, Country Manager bij SKF: “SKF is wereldwijd marktleider in lagers, smeringen en afdichtingen. Als je bedenkt dat een gemiddeld huishouden zo’n 150 lagers telt, is de kans groot dat ook u iets van SKF bezit. Koffiezetapparaten, wasmachines, rolschaatsen … eigenlijk alles wat draait bevat lagers. SKF is actief in 130 landen. In Nederland zitten we nu precies 100 jaar en sinds 1972 zit ons hoofdkantoor in Nieuwegein. Hier huist bovendien één van de pareltjes van SKF, het Engineering Research Center. Binnenkort komt daar het Global Technical Center Europe bij, waarmee alle onderzoek onder één dak terecht komt. Utrecht ligt midden in het land, heeft een prachtig wegennet en herbergt zowel grote steden als natuur. Erg fijn voor een bedrijf als SKF. Dat bleek ook wel in de business case die we onlangs hebben opgesteld samen met het Rijk, de provincie en de gemeente Nieuwegein. Door goed samen te werken en indrukwekkende cijfers te presenteren, hebben deze drie partijen ons hoofdkantoor in Zweden ervan overtuigd dat Nieuwegein dé plek was in Europa om het Technical Center op te zetten.

‘Amersfoort is onze poort naar Europa’

Xiang Li, Sales Manager bij Gushen Group: “Gushen is een Chinees bedrijf dat internationaal een grote speler is op het gebied van sojaproteïnen en -olie voor voedingsmiddelen. Bij het zoeken naar een locatie in West-Europa voor een nieuw distributiecentrum, hebben we ook in België, Engeland en Zweden gekeken. De Rotterdamse haven, de goede infrastructuur en het feit dat we hier al een flinke groep klanten hebben, hebben de doorslag gegeven om ons in Nederland te vestigen. Dat we uiteindelijk in de regio Utrecht zijn uitgekomen, heeft te maken met de centrale ligging en de nabijheid van de Universiteit Utrecht en Food Valley. Op termijn hopen we namelijk een onderzoekscentrum te openen waarbij we willen putten uit het hoogopgeleide potentieel in deze regio. Bovendien voelen we ons hier thuis, dankzij Invest Utrecht. Onze contactpersoon spreekt Chinees, wat meteen vertrouwd aanvoelt. Ze hebben ons ook erg geholpen met een advocaat, een accountant en kantoorruimte. Sinds half juni zitten we in hartje Amersfoort. Voorlopig ben ik de enige Chinese, ja. We willen lokale mensen aantrekken om Gushen hier verder te helpen.”

Meer informatie