Recreatie en cultuur

Editie 4 - September 2014

Creativiteit moet blijven bloeien

Stel: je bent professioneel filmer, muzikant, of museumdirecteur. En om je zaak verder te brengen, heb je een instrument, camera, of marktonderzoek nodig. Maar hoe financier je dit? Misschien wel met de Utrechtse Cultuurlening. Op deze manier kun je tegen een lage rente maximaal € 20.000 lenen. De Utrechtse Cultuurlening is een revolverend fonds: rente en aflossing vloeien terug en worden gebruikt voor nieuwe leningen.

Bekijk in het magazine

Nieuwe inkomenswerving steeds belangrijker

Onze provincie is rijk aan culturele en creatieve bedrijven, gezelschappen en professionals. Van gevestigd tot aanstormend en van hypermodern tot eeuwenoud. Voor al deze loten aan de culturele boom geldt dat creativiteit alleen niet meer voldoende is om te overleven: een gezonde bedrijfsvoering en nieuwe manieren om inkomsten te verwerven worden steeds belangrijker.

De provincie ondersteunt dit culturele ondernemerschap door bijvoorbeeld samenwerking op het gebied van inkoop te stimuleren, de bedrijfsvoering tegen het licht te houden en nieuwe financieringsinstrumenten te introduceren. Voorbeelden hiervan zijn crowdfunding en recenter: de Utrechtse Cultuurlening, een gelegenheidscoalitie van de gemeente Utrecht en de provincie.

Gemeente en provincie storten samen in totaal € 500.000 in het revolverend fonds. Het K.F. Heinfonds verzorgt de inhoudelijke beoordeling van de aanvragen en is het loket voor iedereen die een beroep op de lening wil doen. De organisatie Cultuur-Ondernemen neemt de financiële beoordeling van de aanvragen op zich. Met deze samenwerking hoopt de provincie in te spelen op de vraag en ruimte te laten voor flexibiliteit met als gezamenlijk doel: de creativiteit in onze regio blijvend te laten bloeien.

‘Wij zien dit als een extra stimulans voor vernieuwing en creativiteit’

Kasper Driehuijs, statenlid PvdA: “De afgelopen jaren is veel nadruk gelegd op ‘cultureel ondernemerschap’. Voor sommige politieke partijen betekent dat: "Zoek het zelf maar lekker uit zonder subsidie." Maar de PvdA ziet dit als een verdere stimulans voor vernieuwing en creativiteit. Met het ondernemerschap in de culturele sector is immers niks mis. Ik vind het een uitstekend initiatief om op deze manier kunstenaars, organisaties en de creatieve sector financieel te ondersteunen. Ik vergelijk het maar met een amazone die in amazonezit op een prachtig paard gracieus door het landschap galoppeert. Dat ziet er prachtig en volstrekt natuurlijk uit, maar iemand heeft haar wel even een voetje gegeven om in het zadel te komen.

Met de cultuurlening pakt de provincie Utrecht haar maatschappelijke rol als stimulator. We hoeven geen flappentap te zijn, maar ook niet honderden miljoenen angstvallig in reserves op te potten. Middelen revolverend inzetten en zo ten goede laten komen van de inwoners past bij het beeld dat de PvdA heeft van de taak van de provincie.”

‘Dit dwingt je om zakelijk te worden’

Dennis Nolte, cultureel ondernemer: “Mijn project heet Spoor van Vernieuwing. Hiermee help ik pionierende ambtenaren die aan de slag willen met initiatieven uit de samenleving. Met de cultuurlening van € 15.000 heb ik een SRV-wagen omgebouwd tot VIP-bus. Deze rijdende winkel van inspiratie en innovatie parkeer ik in buurten waar ze iets willen veranderen. Ik ben blij dat ik deze bus heb kunnen financieren met behulp van de cultuurlening. Banken willen alles zeker weten en begrijpen onconventionele concepten vaak niet altijd. Bij de cultuurlening voel je je meteen thuis en begrepen. Daar hebben zij de achtergrondkennis van de creatieve sector en word je geholpen om snel de eerste stappen te doorlopen. Ik moest aflossen en rente betalen. Weggeven of gratis delen, is er dan niet meer bij. Dit dwingt je om zakelijk te worden en je helemaal aan je eigen plan te committeren. En zo kwam mijn droom om met een groep sociaal ondernemers een spoor van vernieuwing te trekken in Nederland snel in beweging.”

Meer informatie