Recreatie en cultuur

Editie 8 - Mei 2015

Cultuurhistorische geschiedenis in levende lijve

De provincie Utrecht is rijk aan cultuurhistorische schatten. De vernieuwde cultuurhistorische atlas van de provincie - Utrecht Tastbare Tijd 2.0 - zet het erfgoed van het hart van Nederland letterlijk en figuurlijk op de kaart. Het boek is niet alleen een rijke bron van informatie voor professionals, maar ook smullen geblazen voor iedereen die meer over de cultuurgeschiedenis van de provincie wil weten. Het boek laat zien hoe de provincie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. Van de Romeinse tijd tot de slag om de Grebbeberg, dit jaar precies 75 jaar geleden.

Bekijk in het magazine

App Grebbenberg: swipen door de loopgraven

De slag om de Grebbeberg is de grootste veldslag op Nederlands grondgebied in het begin van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze slag, precies 75 jaar geleden, probeerden 15.000 Nederlandse militairen drie dagen lang de berg te verdedigen. De leerlingen uit groep 8 van de Rhenense Cuneraschool verkenden de plekken van de veldslag met de app ‘Slag om de Grebbeberg’.

Rhenense geschiedenis

‘De kinderen in mijn klas hebben opa’s die tijdens de strijd om de Grebbeberg in Rhenen woonden en de strijd hebben meegemaakt,’ vertelt lerares Laura de Kort. ‘Maar in de geschiedenisboeken over de Tweede Wereldoorlog gaat het vooral over de strijd tussen landen en grote steden. Het verhaal van Rhenen is daar niet in opgenomen. Onze school vindt het belangrijk dat we leerlingen vertellen over wat er in hun directe omgeving is gebeurd. Ze wonen hier. Wat er tijdens de veldslag gebeurde, is deel van hun geschiedenis.’

Een loopgraaf van ijsstokjes en klei

De app leidde de leerlingen langs de loopgraven van de Grebbelinie. ‘In het bos achter het Roggeveld hebben we een echte loopgraaf gezien, zegt Kiki. ‘Deze hebben we met klei en stokjes nagebouwd.’ Ook schreven de leerlingen van groep 8 werkstukken over de veldslag en maakten ze een maquette van de opgeblazen Rijnbrug.

Een andere blik op de Grebbelinie

De app helpt de geschiedenis tot leven te wekken. ‘Onderweg krijg je berichten op je mobiel met informatie over de plek waar je bent,’ aldus Bart. Klasgenoot Fleur is onder de indruk: ‘Best heftig wat er allemaal gebeurd is. Ik denk dat ik deze wandeling nooit meer vergeet.’

Tastbare Tijd 2.0: Cultuurhistorische atlas

Van noordgrens van het Romeinse rijk tot economische motor van Nederland. Tastbare Tijd 2.0 laat zien hoe de provincie zich door de jaren heen heeft ontwikkeld. De cultuurhistorische atlas is een reis door de tijd in de provincie: in bestuurlijke en ruimtelijke zin. De atlas toont het ontstaan van dorpen en steden en de geschiedenis van erfgoed als de militaire linies en de buitenplaatsen. Naast fraaie kaarten bevat het boek spectaculaire luchtfoto’s.

Online cultuurhistorische atlas

Achter de mooie kaarten in het boek, gaat een uitgebreid digitaal gegevensbestand, CHAT genaamd, schuil. Deze interactieve kaartendatabase bevat een schat aan informatie voor beleidsmakers. ‘Bij ruimtelijke plannen wordt tegenwoordig steeds meer rekening gehouden met de culturele schatten in het gebied,’ vertelt auteur Roland Blijdenstijn. ‘Met de cultuurhistorische atlas kunnen gemeenten eenvoudig provinciale beleidsplannen en bestemmingsplannen over elkaar leggen. Door de ‘erfgoed-highlights’ uit de database te halen, kunnen gemeenten de identiteit van het gebied bovendien versterken. Ook kun je de digitale kaarten gebruiken om toeristische wandel- en route-apps te makken zoals de Slag om de Grebbenberg.

Meer informatie